Borgelinkmolen, of “Aole Möll”

Algemeen:
De Borgelinkmolen, ook wel de Brandehofmolen genoemd, wordt door de Molenstichting vooral gebruikt voor educatie en groepsrondleidingen. Op de verschillende zolders van de molen wordt uitleg gegeven over alle aspecten van de werking van een windmolen en het maalproces. Zo treft u op de begane grond verschillende soorten maalstenen aan. Op de 1e zolder is een tentoonstelling van onder andere verschiilende soorten granen opgesteld. De 2e zolder laat het maalmeganisme zien en kunt u op de stelling (buiten) komen. De 4e zolder zit onder de nok van de molen. Hier bevindt zich ‘de burgemeester’ van de molen.

zaterdag
01/04 - 30/0410:00 - 13:00 uur
01/05 - 30/0910:00 - 16:00 uur
01/10 - 31/1010:00 - 13:00 uur
01/11 - 31/0310:00 - 12:00 uur

Meer informatie via:
dhr. B. Heinink0541-352299
of via de secretaris0541-235306

Adres molen
Lattropperstraat 27, Denekamp

Educatie:
Jaarlijks ontvangen de molenaars van de Borgelinkmolen veel leerlingen van de plaatselijke basisscholen en het voortgezet onderwijs. Deze leerlingen worden met veel plezier op een ‘les’ in de molen getrakteerd. Tijdens deze lessen wordt er gebruik gemaakt van de permanente tentoonstelling van onder andere maalstenen en graansoorten.
Elk jaar in september worden de neiuwe studenten van een internationale opleidingsschool uit Enschede ontvangen voor uitleg over de molen. Voor deze studenten is het vaak de eerste keer dat zij een molen zien en, nog interseeanter, ook nog binnen komen. Daarnaast wordt, in samenwerking met een extern buro, specifieke trainingsdagen in en om de molen georganiseerd.

Geschiedenis
Hoewel bij koninklijk besluit van 24 november 1816 toestemming was verleend voor de bouw, is de realisering enkele jaren vertraagd doordat de toenmalige eigenaar van Singraven, Mark Anton de Thouars, tegen de bouw bezwaar maakte. De tekst van de gedenksteen in de romp van de molen herinnert aan de toen gevoerde strijd.
Tot lof van God alleen
Tot nut van iedereen
En voordeel van ons beiden
Was het, dat wij gerust
En van geen kwaad bewust
Den eerste steen hier leiden.
Omstreeks 1818 werd door Lambert Brandehof en Albert Keizer deze molen gebouwd op een stuk grond dat eigendom was van eerstgenoemde. In 1846 is de molen vrijwel geheel verbrand. Hij was toen eigendom van de weduwe Deperink en Jan Hendrik Veer.
Herstel volgde echter direct in de jaren daarna, evenals een eigendomswisseling. Mr. Johannes Theunis Roessingh Udink, eigenaar/bewoner van het landgoed Singraven, verwierf de molen in 1853 in eigendom. Pachters werden de broers Gerrit en Herman Börgeling (nu Borgelink) uit Gildehaus (B.R.D.). Laatstge-noemde Borgelink werd in 1870 eigenaar van de molen. Nadat in 1904 een benzinemotor werd geplaatst welke in 1926 werd vervangen door een dieselmotor in een aanbouw, zijn in latere jaren ook voor deze "Oale Mölle" slechtere tijden aangebroken. Kap, wiekenkruis en stelling zijn er niet meer, het gaande werk is grotendeels verdwenen.
De huidige eigenaresse, de Molenstichting Lattrop-Tilligte, heeft ook deze molen gerestaureerd. Een eerste stapje in de goede richting werd gezet toen de molen in 1992 op de rijksmonumentenlijst werd geplaatst. In 1999 is de eerste fase van de restauratie van de romp afgerond. Een belangrijk deel van de financiën, om de molen af te bouwen - ongeveer ƒ 475.000,-, komt in 2000 via een subsidie van het rijk beschikbaar. Daarvan kan de kap en een deel van het binnenwerk weer worden aangebracht. Maar daarna is nog ca ƒ 125.000,- nodig. Hiervoor wordt een belangrijke subsidie van het Prins Bernhardfonds verwacht. Voor een bedrag van ca ƒ 50.000,- worden nog sponsors gezocht. Daarom start in augustus 2000 een grote sponsoractie.
Met de molenbouwer - de fa Wintels in Denekamp - wordt nog overlegd over een tijdschema van de restauratie.

Kenmerken:
Algemeen: · 8 - kant, rietgedekt
· stellingmolen
· buitenkruier
Technisch: · gevlucht 23 mtr. met fokken
· twee koppel maalstenen
· elektrische maalstoel
· engels kruiwerk met kruiwiel
· vlaamse blokvang
· 55 kammen bovenwiel - steek 11,7 cm.
· biotoop - 5 -
· aangebouwde les- en vergaderruimte

Restauratie Borgelinkmolen:
Fotoserie: