BrandweerOefening:

Oefening Jeugdbrandweer Denekamp in Borgelinkmolen

Om de oefening er in te houden dient regelmatig getraind te worden, dit geldt voor molenaars, maar zeker ook voor de brandweer. En laten we eerlijk zijn, als molenaars hebben we deze mensen graag achter de hand mocht het onverhoopt een keer mis gaan.

In oktober 2017 werd de Borgelinkmolen gevraagd het 3d-decor voor de oefening van de jeugdbrandweer te zijn. Daar hebben we met plezier gehoor aan gegeven. Wetende dat het maar 'spel' is, bekroop ons toch regelmatig het gevoel dat er echt iets aan de hand was. Zo levensecht was het allemaal opgezet. Zeker met behulp van de jongere jeugdleden die als 'kinderklas' in de molen op bezoek waren, terwijl onder hun voeten de 'brand' uitbrak.

Met behulp van lichtslangen, knetterkasten en rookmachines stond de molen in no-time in lichterlaaie. De molenaar die er uit heeft weten te komen kon dan ook niet wachten tot de brandweer arriveerde. Hij trok de chauffeur bijna uit de wagen ;-) om toch maar te beginnen met blussen van dit historische monument.
Gaande het werk bleek ook nog eens dat er een andere molenaar in de wieken bezig was, die door de schrik knel was komen te zitten boven in het hekwerk. Uiteindelijk hebben ze hem met de hoogwerker (ingeroepen vanuit Oldenzaal!) er uit kunnen halen.

Aan de zijkant van de molen hebben ze met de nodige moeite de kinderen uit het leslokaal weten te bevrijden, en later ook nog een jongeling onder uit de molen kunnen halen. Het blussen van de brand bleef dan min-of-meer als routine nog over om weer met genoegen op een geslaagde oefening terug te kijken.

Als molenaars keken we met ontzag naar de verrichtte werkzaamheden. In een ons bekende molen die op dat moment vol rook stond voelden ook wij ons als een kat in een vreemd pakhuis. Al het bekende was plots niet meer te vinden.
Alle lof voor de mensen die zich in een dergelijke omgeving wagen om anderen tot hulp te komen!

Hieronder een paar fotos om de sfeer te proeven en vooral te hopen dat zich dit nooit werkelijk voor zal doen.